Planten op Wereldreis medicinaal eetbaar sier

Planten op Wereldreis medicinaal eetbaar sier Ella Reitsma

Het is een blader- en kijkboek vol foto’s en vertellingen. Het heeft 92 pagina’s en verschijnt in hetzelfde formaat h. 26 x br. 20 cm als haar andere boek Ode aan Maria Sibylla Merian vroege bloemen. Planten op Wereldreis heeft zo’n 100 foto’s en fotomontages van planten uit vier continenten – Australië was nog niet gekoloniseerd – die op een vijftal na in haar eigen tuin groeiden en bloeiden.

ISBN 978-90-78381-85-3 Voorjaar 2023/ prijs € 36,50 excl. verzendkosten.

Te bestellen via het contactformulier

 

Persbericht

Een boek met vertellingen, foto’s en full page fotomontages waarin oude tekeningen verweven zijn met plantenfoto’s van nu. Wat is de herkomst van een plant, wat is zijn betekenis, medicinale toepassing en eetbaarheid? Door studie in prentenkabinetten en reizen dwars door Europa, Californië, Japan en Zuid-Afrika begreep ik dat de planten in mijn Noord-Hollandse tuin van ver komen en echte wereldreizigers zijn. De periode tussen 1450 en 1750 is voor mij het meest intrigerend. Kunstenaars en wetenschappers gingen op reis en trokken het veld in. De boekdrukkunst werd geïntroduceerd, dus verspreiding van kennis. Na die tijd was het uit met het kleinschalige. En ook de verbazing nam af. De hybridisatie van planten werd uitgevonden. Amerika werd ‘ontdekt’ en veroverd. Met geavanceerde schepen en grote vuurkracht trokken de Europeanen naar Afrika en Azië en op al die veroveringstochten gingen tekenaars mee. Australië bleef tot 1770 gespaard.

Vijf jaar deed ik erover om alle florale wereldreizigers in mijn tuin te fotograferen en om hun eigenschappen en geschiedenis te leren kennen. Ik was op het onderwerp gekomen door mijn boek over de zeventiende-eeuwse kunstenaars van bloemen, planten en insecten Maria Sibylla Merian & Dochters Vrouwen tussen kunst en wetenschap. Dat verscheen in 2008. Het boek kreeg lovende kritieken in de Nederlandse kranten en zelfs in The New York Review of Books. Tentoonstellingen over Merian en haar dochters werden gehouden in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam en het Getty Museum in Los Angeles. Ik zette mijn onderzoek nog jaren later door in allerlei artikelen.

En nu is er Planten op Wereldreis Medicinaal eetbaar sier, een boek waar ik trots op ben en dat ik zelf uitgeef. Als een kunstwerk. Zo deed ik dat ook met Ode aan Maria Sibylla Merian vroege bloemen. Een uitgave van 2016. Een aantal van de fotomontages in Planten op Wereldreis was te zien op een tentoonstelling in de Bakery van Galerie Annet Gelink in Amsterdam april/mei 2024.

Hardcover uitgave in eigen beheer, www.ellareitsma.nl
Auteur, Ella Reitsma
Gebonden uitgave 25×20 cm
92 pagina’s geheel in vier kleuren
Fotografie en fotomontages, Ella Reitsma.Snoep
30 full page-fotomontages, 70 kleine fotomontages en foto’s

ISBN 978-90-78381-85-3 Voorjaar 2023/ prijs € 36,50 excl. verzendkosten.

Te bestellen via het contactformulier