Duizend en meer verhalen op sterk water

Duizend en meer verhalen op sterk water Ella Reitsma

In dit boek (presentatie oktober 2012) beschrijft Ella Reitsma op een journalistieke manier de nu bijna 175-jarige oude geschiedenis van het eens zo beroemde Zoölogische Museum Amsterdam. Dit instituut was eens onlosmakelijk verbonden met Artis maar werd vlak voor WO II – wegens faillissement – eigendom van de UvA, Universiteit van Amsterdam. In deze bijzondere verzameling bevinden zich zo’n 13 miljoen dode dieren: van skeletten, opgezette beesten, insecten, schelpen, vissen, slangen tot vleugelslakjes op sterk water. Niet te bevatten zó veel. Fascinerend. Bizar. Schitterend. Soms angstaanjagend. Elk dier heeft zijn eigen verhaal. Elke verzamelaar heeft zijn eigen geschiedenis. Voortdurend op jacht als hij is naar bijzondere, afwijkende of spraakmakende soorten. Op jacht naar het ontstaan van het leven, in een – voor een leek – obsessieve behoefte te ordenen, te rangschikken en te benoemen.

Dat alles verhuisde eind 2011 naar het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit/Naturalis in Leiden. Ter gelegenheid hiervan gaf dr. Sandrine Ulenberg, oud-directeur van het Zoölogisch Museum Amsterdam, Ella Reitsma in 2009 de opdracht dit boek te maken.

Rode draad in Duizend en meer verhalen op sterk water zijn de levendig en vaak geestig geschreven brieven van medicus/zoöloog Max Weber, de charismatische founding father van deze internationaal bekende verzameling. Het boek, uitgegeven door Stichting Uitgeverij Noord-Holland, bestaat uit 320 pagina’s en 400 foto’s, geheel in 4 kleuren.

  • Fotografie Ella Snoep
  • Ontwerp Studio Berry Slok.
  • Gebonden uitgave 22×18 cm,
  • ISBN 9789078381556.
  • Prijs van het boek 34,50
  • Bestellen bij: bestellen@uitgeverij-noord-holland.nl